top of page

Blogul unui geograf

UB Summer University sau cum ne-am petrecut cele mai frumoase două săptămâni ale verii

În perioada 18-31 iulie s-a desfășurat UB Summer University organizat de Asociația Studenților din Universitatea București în colaborare cu asociațiile studențești membre. Conceptul de UBSU se sintetizează destul de ușor, o tabără de vară pentru elevii de clasa a unsprezecea cu scopul de a le arăta acestora cum este viața unui student. Cu asta în minte ne-am înarmat cu voie bună și am pregătit pentru participanți cea mai tare experiență a verii.

Ștefania Pătru, coordonator de facultate: „Se știe că UB Summer University este un proiect de anvergură, astfel că implicarea din suflet ca voluntar ASG nu trebuie să lipsească. Fiind pusă în postura de coordonator de facultate, împreună cu alți ASG-iști devotați, am reprezentat Facultatea de Geografie pentru a transmite mai departe mesajul nostru de geografi către participanții interesați de domeniul în care activăm.”

Eroii noștri au experimentat studenția în adevăratul sens al cuvântului de la cazarea în cămin, la petrecutul nopților în campus, la mâncarea de la cantină și până la cursuri și examene.


Andrei Crăciun, coordonator de casă: „Când te gândești la vară și la voluntariat primul lucru care îți vine in cap e UBSU. Ei bine, așa a fost și pentru mine și pentru alte 100 de persoane care și-au dat două săptămâni din viață pentru a arăta unor copii ce înseamnă viața de student.
Pentru mine este al doilea UBSU la care particip ca voluntar; diferența dintre cele două ediții este că de data asta am ales să fiu coordonator de casă. De ce? Pentru că sunt genul de persoană care își dorește mai mult de la fiecare lucru pe care îl face și care mereu caută ceva nou.
Au fost nopți nedormite, multe, foarte multe emoții, multă oboseală, dar toate astea nu au mai continuat când la final de tabără copiii vin la tine plângând și îți spun că ai fost ca un părinte pentru ei.”

Participanții de la geografie au avut parte de cursuri precum: Noțiuni introductive în meteorologie și măsurători de temperaturi în insula urbană, Evaluarea stării mediului și observarea naturii urbane din Grădină Cișmigiu, Distribuția spațială a indicelui sintetic al fertilității, Exercițiu de conștientizare a resurselor naturale in lume, Măsurători de sol în albia și proximitatea Dâmboviței.

Ștefania Pătru, coordonator de facultate: „În cele 4 zile petrecute în sălile și amfiteatrele Facultății, liceenii au descoperit o frântură din viața de student la Geografie. Participând la cursuri specifice fiecărui departament, elevii au fost încântați să înțeleagă lucruri legate de geodemografie, meteorologie și climatologie, geografia solurilor și a mediului. Evident, pentru că activitatea unui geograf nu se desfășoară doar teoretic, lucrul pe teren le-a arătat și partea practică: măsurarea parametrilor climatici, analizarea solului și determinarea caracteristicilor de mediu într-o zona verde, dar cu influență urbană.”Ștefania Pătru, coordonator de facultate.

Pe lângă cursuri, UB Summer University a pregătit pentru participanți și activități precum turul „București, încântat de cunoștință” prin Centrul Vechi al capitalei, competiții sportive, water fight, color fight, treasure hunt prin București (doar cu o hartă si o listă de provocări), momente artistice, dance battle, seară de film și seară de folk alături de Gașca Chitară Grozăvești.

Alin Bașa, voluntar UBSU: „Au fost două săptămâni pline. Din perspectiva unui "salahor" ( bucurându-mă că am putut duce tradiția mai departe, alături de niște oameni cu care am creat unele legături foarte frumoase și strânse), această "tabără de vară" pentru elevi ne-a arătat încă o dată farmecul voluntariatului din perioada studenției. În afara de cele două săptămâni propriu-zise, salahorii au avut "oportunitatea" de a vedea și Pre-UBSU-ul dar și Post-UBSU-ul (un post-UBSU care ne-a lăsat un gust amar deoarece campusul Grozăvești nu va mai fi la fel până anul viitor). Consider că fiecare ediție UBSU are acel ceva al ei.”