top of page

Blogul unui geograf

Tabăra de GIS 6.0


Ca în fiecare an, Tabăra de GIS a fost la înălțime, și-a cimentat poziția de proiect de tradiție al Asociației Studenților Geografi și ajunge la ediția 6.0, ediție care, desigur, a adus multe surprize, zâmbete și cunoștințe noi în materie de, ați ghicit, GIS.

Între 17 și 19 martie am avut parte fie de workshop-uri, ore dedicate cartării sau modelării datelor GIS, fie de Treasure Hunt sau seri de socializare, fiecare activitate antrenând toți participanții și organizatorii într-o experiență de neuitat.

În prima zi, după o poză de grup în Gara de Nord, am urcat în tren cu destinația Sinaia. Acolo ne-am pregătit spiritual și fizic pentru drumul spre Stațiunea Zoologică a Universității din București cu un mic energizer.

În 20 de minute am și ajuns, repartiția pe camere a fost gata, ne-am cunoscut mai bine unii pe ceilalți, am servit prânzul și imediat după am început Treasure Hunt-ul prin Sinaia. Echipele au fost alese aleatoriu, fiecare desemnându-și ulterior un „căpitan” care să rămână la centrul de comandă. Deviza acestui Treasure Hunt a fost, desigur, cifra ediției, 6, echipele fiind nevoite să carteze câte 6 elemente din 3 categorii, și să facă tot atâtea provocări puse de la centru, validate prin poze și clipuri video. Seara, după 3 ore la pas prin Sinaia, echipele s-au întors una câte una la stațiune, au servit cina și mai apoi a urmat vizionarea clipurilor din teren. Aparent, toți servesc cu mândrie GIS-ului


Continuând în aceeași notă, „impulsul” ne-a arătat ce echipe au simțurile mai dezvoltate, iar la „gardian” am testat memoria fețelor și a numelor.

Ziua a doua a început cu micul dejun și a continuat până seara cu workshop-urile de începători și avansați, organizate de asist. dr. Bogdan Olariu și respectiv de către lect. dr. Marina Vîrghileanu. Și anul acesta, la ambele categorii, s-au folosit soft-urile prietenilor noștri de la ESRI, mai exact ArcGIS PRO, participanții reușind să aprofundeze tainele acestei aplicații cu ușurință. Desigur, secționate de pauze de cafea și de prânz, cele două activități au venit în ajutorul grupelor de participanți, întărindu-le pasiunea pentru modelarea spațială a datelor și aducându-le la cunoștință noi tehnici privind Sistemele Informaționale Geografice. Temele abordate au fost de interes general pentru noi, geografii și au adus în discuție impactul antropic asupra Parcului Natural Bucegi la workshop-ul pentru începători, respectiv susceptibilitatea la alunecări de teren la workshop-ul pentru cei mai avansați. Scopul fiecăruia din participanți, în final, a fost acela de a crea o hartă care să evidențieze cel mai bine problemele discutate și care să implice doza necesară de corectitudine și de originalitate.



Activitățile celei de-a treia zi s-au derulat în aceeași atmosferă de cunoaștere, workshop-ul sponsorilor noștri de la HERE stârnind curiozitatea și mai ales competiția pentru premiile oferite de aceștia. Participanții și organizatorii au avut parte și de un tur al Stațiunii Zoologice a Universității, tur în care au putut observa animale împăiate, o expoziție de fluturi și lucrările celor care au poposit pe acolo. Turul s-a încheiat cu o ședință foto în care nu au lipsit pozele cu Munții Bucegi.


Premierea a fost punctul culminant pentru toți cei care au creat hărți în această ediție a Taberei de GIS. Premiile de la HERE și Meetion i-au încântat pe cei care au reușit să se impună cu creațiile lor. Locurile fruntașe au fost ocupate de Ioana Voinea (locul 3), Cristinel Petre (locul 2) și Gabriela Graur (locul 1) la secțiunea de începători și de Sebastian Andriesei (locul 3), A