Tabăra de GIS 6.0

Ca în fiecare an, Tabăra de GIS a fost la înălțime, și-a cimentat poziția de proiect de tradiție al Asociației Studenților Geografi și ajunge la ediția 6.0, ediție care, desigur, a adus multe surprize, zâmbete și cunoștințe noi în materie de, ați ghicit, GIS.

Între 17 și 19 martie am avut parte fie de workshop-uri, ore dedicate cartării sau modelării datelor GIS, fie de Treasure Hunt sau seri de socializare, fiecare activitate antrenând toți participanții și organizatorii într-o experiență de neuitat.
În prima zi, după o poză de grup în Gara de Nord, am urcat în tren cu destinația Sinaia. Acolo ne-am pregătit spiritual și fizic pentru drumul spre Stațiunea Zoologică a Universității din București cu un mic energizer.
În 20 de minute am și ajuns, repartiția pe camere a fost gata, ne-am cunoscut mai bine unii pe ceilalți, am servit prânzul și imediat după am început Treasure Hunt-ul prin Sinaia. Echipele au fost alese aleatoriu, fiecare desemnându-și ulterior un „căpitan” care să rămână la centrul de comandă. Deviza acestui Treasure Hunt a fost, desigur, cifra ediției, 6, echipele fiind nevoite să carteze câte 6 elemente din 3 categorii, și să facă tot atâtea provocări puse de la centru, validate prin poze și clipuri video. Seara, după 3 ore la pas prin Sinaia, echipele s-au întors una câte una la stațiune, au servit cina și mai apoi a urmat vizionarea clipurilor din teren. Aparent, toți servesc cu mândrie GIS-ului

Continuând în aceeași notă, „impulsul” ne-a arătat ce echipe au simțurile mai dezvoltate, iar la „gardian” am testat memoria fețelor și a numelor.
Ziua a doua a început cu micul dejun și a continuat până seara cu workshop-urile de începători și avansați, organizate de asist. dr. Bogdan Olariu și respectiv de către lect. dr. Marina Vîrghileanu. Și anul acesta, la ambele categorii, s-au folosit soft-urile prietenilor noștri de la ESRI, mai exact ArcGIS PRO, participanții reușind să aprofundeze tainele acestei aplicații cu ușurință. Desigur, secționate de pauze de cafea și de prânz, cele două activități au venit în ajutorul grupelor de participanți, întărindu-le pasiunea pentru modelarea spațială a datelor și aducându-le la cunoștință noi tehnici privind Sistemele Informaționale Geografice. Temele abordate au fost de interes general pentru noi, geografii și au adus în discuție impactul antropic asupra Parcului Natural Bucegi la workshop-ul pentru începători, respectiv susceptibilitatea la alunecări de teren la workshop-ul pentru cei mai avansați. Scopul fiecăruia din participanți, în final, a fost acela de a crea o hartă care să evidențieze cel mai bine problemele discutate și care să implice doza necesară de corectitudine și de originalitate.

Activitățile celei de-a treia zi s-au derulat în aceeași atmosferă de cunoaștere, workshop-ul sponsorilor noștri de la HERE stârnind curiozitatea și mai ales competiția pentru premiile oferite de aceștia. Participanții și organizatorii au avut parte și de un tur al Stațiunii Zoologice a Universității, tur în care au putut observa animale împăiate, o expoziție de fluturi și lucrările celor care au poposit pe acolo. Turul s-a încheiat cu o ședință foto în care nu au lipsit pozele cu Munții Bucegi.

Premierea a fost punctul culminant pentru toți cei care au creat hărți în această ediție a Taberei de GIS. Premiile de la HERE și Meetion i-au încântat pe cei care au reușit să se impună cu creațiile lor. Locurile fruntașe au fost ocupate de Ioana Voinea (locul 3), Cristinel Petre (locul 2) și Gabriela Graur (locul 1) la secțiunea de începători și de Sebastian Andriesei (locul 3), Alin David (locul 2) și Ștefan Costache (locul 1) la secțiunea de avansați. Cea mai bună hartă care nu a reușit să prindă podiumul a fost a Elenei Samoil, de la secțiunea de avansați. Din mini-competiția organizată în cadrul workshop-ului HERE au ieșit învingători Sebastian Andriesei, Ștefania Pătru și Gabriela Graur. Desigur, cele mai bune hărți înscrise în Tabăra de GIS de anul acesta au fost și ele premiate, câștigători fiind Alin David și Daniela Porumbel.

Din partea pasionaților de GIS prezenți în această ediție a Taberei avem următoarele cuvinte:
„În fiecare an, Tabăra de GIS este un prilej pentru studenții de la facultățile cu caracter geografic să își arate aptitudinile în tainele Sistemelor Informaționale Geografice. Anul acesta a fost unul special pentru mine, deoarece am avut parte de experiențe plăcute, alături de oameni pasionați și totodată am avut onoarea să fiu instruit în domeniul cartografiei digitale de către doamna profesoară Marina Vîrghileanu, fiind și cea care m-a introdus în primul an de facultate în această disciplină. Competiția a fost una acerbă, plină de hărți diverse de la cele mai pestrițe, până la cele mai științifice, însă partea tehnică a mânuirii instrumentelor GIS a făcut diferența. Sper ca anul viitor atmosfera să fie la fel de degajată și din ce în ce mai mulți studenți să se înscrie la această competiție.” – Ștefan Costache
„Când aud de Valea Prahovei, gândul mă duce la Tabăra de GIS și la prietenii geografi. Cu bucurie vreau să împărtășesc experiența mea din Tabăra de GIS 6.0 de anul acesta, desfășurată la Sinaia. Participând la ediția de anul trecut, dar și în prima ediție din anul 2018, am fost încântat să văd că organizatorii au menținut nivelul ridicat al evenimentului și l-au îmbunătățit. Anul acesta am avut ocazia să împărtășesc cunoștințele mele despre GIS cu alți colegi și să colaborez cu ei în timpul realizări hărților. Workshop-urile susținute de profesorii din cadrul Facultății de Geografie din București mi-au oferit o perspectivă mai largă asupra modului în care GIS-ul este utilizat în diferite domenii. La finalul taberei, am fost foarte bucuros pentru obținerea locului III la concursul de hărți, realizând o planșă pe tema susceptibilității la alunecări de teren a versanților pe un anumit areal. Această ediție a fost o experiență excelentă care m-a ajutat să îmi dezvolt abilitățile în GIS și să cunosc oameni minunați cu aceleași interese ca și mine. Să ne vedem cu bine și în celelate ediții.” – Sebastian Andriesei
„Mi-a plăcut că am avut la dispoziție tot necesarul pentru realizarea hărților (net, prize suficiente, locuri, etc). S-a lucrat până la 4 dimineața pentru hărți, deci devotament din partea oamenilor a existat. Per total a fost mișto, cel mai important e că oamenii s-au distrat.” – Cristinel Petre
„Experiența din această ediție a Taberei de GIS a fost peste așteptările mele. Din 2021 am reușit să particip anual la fiecare ediție, așa că pot trage o linie spunând că fiecare TDG are farmecul său. Anul acesta, organizatorii au optat pentru o variantă mai profesională a acestui proiect. De la locație la workshop-uri și premii, totul a avut un aer "fancy" comparativ cu anii trecuți, ceea ce nu poate fi decât de lăudat. Deși a fost al treilea an înscrisă la aceeași categorie (începători, ups) sunt mulțumită că am reușit să plec din sala de workshop cu încă alte informații și skill-uri învățate, lucru care și-a pus amprenta vizibil, ajungând pentru prima dată printre hărțile de pe podium. Cât voi fi la facultate, mi-am promis că o să mă înscriu an de an la Tabăra de GIS. Să sperăm că voi ajunge, la un moment dat, să părăsesc categoria începătorilor.” – Ioana Voinea
Astfel, după trei zile în care s-a alergat, s-a muncit, s-au învățat o mulțime de tehnici noi în domeniul GIS, dar s-a și râs pe cinste, dorim să felicităm toți participanții pentru efortul depus, să îi încurajăm să continue pe această cale și de ce nu, să se înscrie și la ediția a 7-a a #TabereiDeGIS! Mulțumiri organizatorilor și mai ales celor de la ESRI, HERE, Geostud și Meetion pentru sprijinul acordat în materializarea unui proiect așa special pentru noi, Asociația Studenților Geografi.
Tabăra de GIS se va întoarce la anul cu forțe proaspete! Spor la hărți!
autor: Repede Ionuț