top of page

Blogul unui geograf

București, încântat de cunoștință – O primă ediție de succes atunci, un proiect de tradiție astăzi.

”ASG te familiarizează cu cele mai interesante locuri din București! Acest proiect al Asociației Studenților Geografi intitulat “București, încântat de cunoștință!” cuprinde tururi săptămânale în diferite şi importante zone ale capitalei având ca scop împrietenirea studenților, fie boboci sau nu, cu istoria și legendele Micului Paris. Pe lângă ideea de bază, prin intermediul acestor activități dorim crearea unei legături care să faciliteze adaptarea mai rapidă a studenților într­-un oraș nou și mare precum Bucureștiul, dar și construirea unor relații de prietenie între oraș și tinerii pe care îi găzduiește”

Cam așa suna unul dintre mesajele de debut ale acestui proiect frumos devenit tradiție între timp.


Era toamna anului 2014, iar energia și entuziasmul de a face mereu lucruri noi, ne-a determinat să dăm startului unui nou proiect. Ne doream să facem lucruri bune, să descoperim, să învățăm, iar împreună să ne #dezvoltăm. Cei care erau ASG-iști pe vremea aceea, știu că proiectul a avut și un obiectiv ”ascuns”. Este vorba bineînțeles despre dezvoltarea și exersarea pentru colegii care studiau turism și urmăreau o carieră în acest domeniu al ghizilor turistici.


Pe vremea respectivă încă era la modă lipitul de afișe prin facultate, iar rețelele de socializare nu căpătaseră un avans așa de mare precum în prezent. Cu toate acestea, ne-am pregătit temeinic și am reușit să cooptăm o mână de oameni care voiau să se ”împrietenească” cu legendele Micului Paris.


Dacă mintea nu îmi joacă feste (trebuie să mă iertați, vârsta își spune cuvântul), cred că primii ghizi au fost Alex Poștoacă (inițiator), Alina Cevdar, Bog Irimia și Mikey, Mădă Popa, iar Cătălina Stroe ne-a pregătit și un comunicat de presă. Profesioniști! Dacă am omis pe cineva îmi pare sincer rău. Ulterior proiectul a fost coordonat de Mădă Popa, cu o pasiune rar întâlnită.


Țin minte foarte bine că am ținut morțiș să printăm informațiile esențiale despre traseu, precum și o scurtă hartă, care să ne ajute să ne familiarizăm cu ”meseria”, dar trebuie să recunosc, am făcut-o și pentru că ne doream să fim ”profi”.


Iar pentru că se spune că o fotografie face cât o mie de cuvinte, vă atașez câteva.

Scuzați claritatea lor, tehnologie de 2014, probabil camera VGA.





De la ediție la ediție, proiectul s-a dezvoltat, am atras din ce în ce mai mulți studenți, iar calitatea tururilor ghidate a crescut cu adevărat.


La a III-a ediție, bunul meu prieten, Alex, a venit și cu o propunere de siglă. Pentru vremea respectivă a fost ceva WOW.