Blogul unui geograf

Boboc pe Munte

La începutul fiecărui an universitar, Asociația Studenților Geografi organizează „Săptămâna Bobocului” pentru noii studenți ai anului I. Anul acesta, la finalul săptămânii, în perioada 9-10 octombrie 2021, voluntarii ASG împreună cu 20 de boboci și un profesor dornic să ajute au plecat pe munte către Cabana Diham Phoenix din Munții Bucegi.


Pregătiți cu bocanci, rucsaci în spate și echipament conform vremii de octombrie, gașca de geografi a plecat spre cabana Mamei Oara, urmând traseul din Predeal pe Valea Iadului către 1320 m. altitudine.

După un traseu de aproximativ două ore și jumătate, am ajuns la cabană, am servit tradiționalul ceai de rom de la Diham și am început pregătirea activităților. Cei 20 de participanți au fost împărțiți în 4 echipe, și-au ales un nume și un salut și au plecat într-un Treasure Hunt pe dealul Măgura Cenușie. Concursul le-a pus la încercare cunoștințele de orientare în spațiu, folosind busola și azimutul, așa cum le-a explicat domnul profesor Bogdan Olariu. Proba a avut 10 checkpoint-uri, în urma fiecărui punct echipele adăugând pe foaia lor câte o ștampilă cu o literă, iar după trecerea prin toate, rezultatul era GEOTRIPASG.


La întoarcerea din aventură, participanților le-a fost prezentat modul de realizare a mai multor tipuri de focuri haiducești. Aceștia vor fi pregătiți pentru situațiile extreme în care este necesar să facă focul în pădure.

După o zi plină de activități, sâmbăta pe munte s-a încheiat cu o seară de cântece folk, susținută de prietenii de la Gașca Chitară Grozăvești. Atmosfera faină pe care ne-o oferă în fiecare seară când ne regăsim pe munte a fost și acum, iar voluntarii și bobocii noștri au cântat împreună cu ei.


Duminica ne-am început-o cu o înviorare în stilul nostru caracteristic, cu dansurile Haka și coregrafia Aram Zam Zam. După micul dejun, participanții au susținut o probă scrisă, bazată pe cunoștințele acumulate ziua precedentă, legate de Bucegi, de mersul pe munte și orientare turistică. Aceștia au avut și provocarea de a realiza, de la zero, tipul de foc Reflector. Înainte de plecare a avut loc premierea, unde echipa care a acumulat cel mai mare punctaj în urma probelor a fost declarată căștigătoare.

După un ceai și o ședință foto cu Vârful Bucșoiu în spate, am plecat spre Bușteni pe traseul Diham - Pichetul Roșu - Poiana Coștilei - Gura Diham. Acest traseu i-a permis profesorului să le explice participanților cum să citească și să lucreze cu o hartă, să recunoască mai multe tipuri de roci și despre speciile de animale și vegetație prezente în Bucegi.

Ca de fiecare dată, domnul profesor Bogdan Olariu, care ne însoțește în drumeții, a fost prezent, ajutându-ne să formăm studenți care să urce pe munte, să înțeleagă ce înseamnă muntele și ce responsabilități necesită acesta. Din spusele dumnealui, voluntarii galben-verzi au făcut o treabă foarte bună, dând dovadă de armonie și formând relații de prietenie. S-a dovedit din nou că geografia leagă prietenii.

Prima amintire care îi trece prin minte domnului profesor este înviorarea de dimineață din fața Vârfului Bucșoiu.. Întrebat ce l-a determinat să participe ca organizator, acesta a răspuns, cu mândrie și nostalgie, că este exact același lucru care l-a determinat să aleagă profesia de cadru didactic, mai exact dragostea pentru cei tineri. Îl bucură când îi învață ceva nou pe studenți, când colaborează cu ei în diferite proiecte. Totodată, activitățile au fost diverse, de la cele indoor, la cele outdoor, ținându-i în priză pe studenți. De asemenea, domnul profesor susține astfel de trip-uri pentru că vin în sprijinul practicilor de la Facultate, îmbinând utilul cu plăcutul. Un om de bază al proiectului GeoTrip, domnul profesor Bogdan Olariu redă o viziune de viitor a acestui proiect, afirmând că este ca o ștafetă pe care voluntarii ASG-iști să o dea mereu viitoarelor generații deoarece fiecare generație își va aduce aportul de originalitate.