Asociația Studenților Geografi inițiază studenții în domeniul GIS
În weekend-ul 12-14 aprilie, Asociația Studenților Geografi din București (ASG) a organizat, la Bușteni, cea de-a șaptea ediție a proiectului anual Tabăra de GIS, cu sprijinul Ministerului Educației și al Universității din București.
GIS reprezintă acronimul pentru Geographic Information System, sistemul folosit de geografii din întreaga lume pentru a crea, stoca și procesa date geografice, mai exact pentru a realiza hărți, pe înțelesul tuturor. Treizeci de studenți din centre universitare precum București, Iași și Cluj-Napoca au participat anul acesta la Tabăra de GIS 7.0, proiect de tradiție al ASG. Înscrierea la proiect s-a realizat și de această dată prin trimiterea unei hărți urmărind tematica Locului care te face fericit, intrând în concurs pentru participarea la tabără. Toate hărțile înscrise au fost jurizate și notate de către cadre didactice.
Tabăra a fost sprijinită și anul acesta de către ESRI România, participanții bucurându-se, în prima zi a proiectului, de un workshop special, cu activitate de teren și prelucrare ulterioară a datelor rezultate din activitate. Ediția de anul acesta s-a diferențiat de cele de până acum prin categoriile din cadrul proiectului. Dacă până acum participanții erau repartizați, pentru ziua de sâmbătă, la workshop-uri pentru începători, respectiv avansați, anul acesta studenții au avut de ales între două subiecte speciale - Pierduți în Spațiu (și Timp): Navigând Seturi de Date Multidimensionale cu o Notă Geografică, susținut de Lect. dr. Marina Vîrghileanu, respectiv De la Zburător la Cartograf: Un Atelier Plin de Surprize cu Drone și Geografie, realizat de Conf. dr. Ionuț Șandric.
Munca din cadrul acestor workshop-uri s-a materializat în hărțile pe care participanții le-au realizat sâmbătă seara, pentru concursul general al acestei ediții. Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu un zbor nocturn de dronă, în care participanții au avut ocazia să manevreze și stabilească chiar ei traseul aparatului.
Ziua de duminică a reprezentat, pe lângă anunțarea și premierea câștigătorilor din cadrul competiției de GIS, participarea la workshop-ul HERE România, prin care studenții au avut din nou parte de activitate practică, susținută de partenerii de lungă durată ai proiectului. Mulțumim HERE România, atât pentru workshop-ul susținut, cât și pentru premiile oferite norocoșilor câștigători ai concursului de hărți.
Participanții au primit cu entuziasm toate informațiile transmise în cadrul activităților Taberei. Gabi Diaconu, student în anul I la Facultatea de Geografie din București, declară că: Experiența din cadrul proiectului a fost inedită, iar așteptările mele au fost întrecute. Echipa de organizare a făcut o treabă extraordinară. Am reușit să învăț mult mai multe decât o fac la facultate și să mă împrietenesc cu persoane noi cu care voi păstra legătura. Aș putea spune, mai în glumă, mai în serios, că sunt nemulțumit că tabăra s-a terminat atât de rapid. Aștept cu nerăbdare ediția de anul viitor!
Chiar și Alina Pieleanu, studentă în anul III la aceeași facultate, declară că, deși nu este prima sa „întâlnire” cu domeniul, a plecat acasă cu foarte multe cunoștințe noi dobândite. Eu am fost participantă la workshopul „De la Zburător la Cartograf". A fost o experiență unică pentru mine, fiind mai ales și prima mea participare la TDG. Mi-a plăcut foarte mult momentul în care am avut ocazia de a asambla diferite piese și elemente ale unei drone și bineînțeles, urmărirea acesteia în timp ce se ridica de la sol pentru parcurgerea traseului creat chiar de noi. Pot spune că am învățat foarte multe lucruri noi, iar după această experiență am decis și ce program de masterat vreau să urmez, unul care să aibă legătură, normal, cu subiectul Taberei.
Maria Borcan, unul dintre voluntarii organizatori ai acestei ediții de TDG, spune că: Tabăra de GIS este un concept despre care aflasem acum mai mulți ani, dar eram un observator de la depărtare în ceea ce privește desfășurarea acestuia, vizionând pozele și postările de pe platformele de socializare. Acum, fiind și student la geografie, am avut oportunitatea să mă implic în acest proiect pe care l-am urmărit de atât de mult timp și pot să remarc ca a fost mult peste așteptările mele. Admirând prezența și interesul participanților la workshop-uri, mi-a stârnit dorința să continui să mă implic în viitoarele ediții, fie ca organizator, fie chiar în calitate de participant. A fost o plăcere să fiu organizator în Tabăra de GIS 7.0. De abia aștept să vad cum o să evolueze în continuare proiectul!
Asociația Studenților Geografi este singura asociație studențească reprezentativă la nivelul Facultății de Geografie din București, activând în sprijinul studenților din anul 2008. Proiectul Tabăra de GIS, ajuns la a șaptea ediție, a fost finanțat de Ministerul Educației Naționale, cu sprijinul Universității din București.
Articol realizat de Oana Voinea
Comentários